Mat & jordbruk
Forskning visar hälsofördelar med ekologisk mat
I en forskningssammanfattning har hälsofördelarna med ekologisk mat utretts. Bland annat lyfts att ekologisk mat innehåller mindre rester av bekämpningsmedel och att ekologisk djuruppfödning använder mindre antibiotika som positiva aspekter.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
En av fördelarna med ekologisk produktion är lägre antibiotikaanvändning, vilket minskar risken för antibiotikaresistenta bakterier. Årtionden av överutnyttjande har gjort att flera bakterier utvecklat ett skydd mot antibiotika, vilket leder till höga sjukvårdskostnader och hotar antibiotikaförsörjningen i framtiden.
Tema: ”Vägen ur antibiotikakrisen”*Den epidemiolgiska forskning som bedrivs har oftast som målsättning att identifiera och värdera betydelsen av olika riskfaktorer för ohälsa och förtidig död, till exempel livsstilsfaktorer som rökvanor, kostvanor och motionsvanor och miljöfaktorer som passiv rökning, buller och exponering för farliga ämnen i arbetsmiljö. När man utvärderar hur giftiga bekämpningsmedel är tar man inte hänsyn till de epidemiologiska studierna.