I en ny artikel har en internationell forskargrupp samlat sex olika åtgärder som krävs för att nå målen i klimatavtalet.

– Det är inte en lätt uppgift att uppnå målen i klimatavtalet, även om vissa motiverade människor förenas bakom klimatåtgärder, är vi inlåsta i ett samhälle som uppmuntrar till att bränna fossilt bränsle, säger Avit Bhowmik, universitetslektor på risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet, en av författarna till artikeln.

De åtgärder som forskarna lyfter fram är:

  • Ta bort subventioner för fossilt bränsle
  • Bygg koldioxidneutrala städer
  • Avyttra aktier och fonder kopplade till fossilt bränsle
  • Avslöja de moraliska konsekvenserna av fossilt bränsle
  • Skolorna ska utbilda om klimatförhållandena och engagera
  • Visa information om utsläpp

Forskarna hävdar att vissa av dessa förändringar redan inträffar. Till exempel visar effekten av Greta Thunberg, som lärde sig om klimatförändringar i grundskolan, utbildningens kraft. Det visar också hur en enskild individs känsla av oro kan vara inledningen till storskaliga förändringar

– Fönstret för möjligheter till klimatförändringar stängs snabbt. De här sex åtgärderna kan snabbt förändra vårt samhälles arbetssätt. Sprid nyheterna, men viktigast av allt, agera och agera nu, säger Avit Bhowmik i ett pressmeddelande.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.