Skog
FN: Utvinningen av mineraler och metaller måste minska
Efterfrågan på metaller och mineraler ökar i takt med att en grön omställning tar fart. Enligt en ny FN-rapport kommer utvinningen att öka med 60 procent till 2060 – något som skulle innebära stora konsekvenser för klimat och miljö.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Utvinningen av naturresurser har ökat med nästan 400 procent sedan 1970. Framförallt beror det på befolkningstillväxt, industrialisering och teknikutveckling. Det framgår av FN:s Global Resource Outlook, en genomlysning av världens naturresurser som tas fram var femte år och som nyligen presenterades för EU-ländernas ministrar. Rapporten publiceras senare i februari, men brittiska The Guardian har tagit del av innehållet.
Författarna till rapporten betonar att rättvisa och välmående måste värderas högre än BNP och tillväxt. Det handlar inte bara om en ”grön omställning”, den totala efterfrågan måste minska. Elbilar och andra fordon använder till exempel nästan tio gånger mer kritiska råvaror än konventionella bilar. Om nettoutsläppen från transporter ska bli noll till 2050 krävs en sexdubbling av utvinningen av kritiska mineraler de närmaste 15 åren.
Mer distansarbete, koldioxidsnåla alternativ som cyklar och tåg och bättre lokal kollektivtrafik är några mindre miljöskadliga transportalternativ som lyfts fram.
En så stor ökning av utvinning av råmaterial skulle med all sannolikhet orsaka fler och större klimatkatastrofer som torka, stormar och översvämningar, säger Janez Potočnik, tidigare EU-kommissionär och medlem av den FN-panel som tagit fram rapporten.
– Ju större ökning desto större effekter. I grund och botten har vi inte längre några säkra platser på jorden. Vi är redan utanför det handlingsutrymme som kan kallas säkert och om trenden fortsätter kommer det att bli värre. Extremväder kommer att bli mycket vanligare och det kommer att medföra allt större ekonomiska och mänskliga kostnader, säger han till The Guardian.