Antalet cykloner kommer att öka i framtiden förutspår forskare i en ny studie. Utöver stor materiell skada och lidande i drabbade samhällen så kan risexporten från länder som Thailand och Vietnam påverkas.

– Cyklonerna orsakar dödsfall, skador på hus och egendom och deras intensitet är en avgörande faktor när det gäller de stora förlusterna som följer av den här typen av tropiska stormar, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.

Studien visar att antalet tropiska cykloner i västra norra Stilla havet kommer att öka som en följd av den globala uppvärmningen. Även kraften i vindstyrkan väntas tillta vilket medför ökad risk för tropiska cykloner i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Eftersom cyklonerna påverkar risproduktionen i de två viktigaste risexportländerna i världen, Thailand och Vietnam, kan detta störa de globala livsmedelsmarknaderna.

– Vår studie pekar genomgående på de förhöjda riskerna med ökande tropiska cykloner. I förlängningen kan dessa äventyra hållbar utveckling, störa livsmedelsförsörjningen och förvärra konflikter inom och utanför regionen, säger Deliang Chen i ett pressmeddelande.