Några få markägare står för merparten av den illegala avskogningen i Amazonas och Cerradon i Brasilien. Det konstaterar forskare i en ny studie. Produktion av sojabönor och kött – som till stor del exporteras – är den främsta orsaken till avverkningen.

Omkring 20 procent av den soja som exporteras från Brasilien till EU har odlats på mark i Amazonas regnskog och på savannen Cerradon som har avverkats illegalt. Samma siffra för nötkött är 17 procent. Det är några få av producenterna i området som står för merparten av den illegala skövlingen, 2 procent av markägarna är ansvariga för 62 procent av den olagliga avskogningen.

Det framgår i en ny studie publicerad i Science. Bakom studien står forskare från Sverige (SEI), Brasilien, Tyskland och USA.

– Även om alla som avverkar skog olagligt är skyldiga till lagbrott så är det tydligt att det är några få aktörer i sektorn som skapar ett stort problem för många, säger Raoni Rajao, artikelns huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Sojaodlingarna i Brasilien är ofta mycket storskaliga och Cerradon, en av världens mest artrika savanner, räknas som det område som i dag drabbas hårdast i världen av avskogning. Världens sojabönsproduktion har tiofaldigats de senaste 50 åren, framförallt på grund av en ökad köttkonsumtion. Cerradon står för 50 procent av Brasiliens sojaproduktion.


Elin Viksten text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.