En rimlig levnadsnivå för alla människor på jorden kräver förändrade matvanor. Ett hållbart livsmedelssystem kan rädda miljontals liv – och halvera klimatutsläppen som jordbruket orsakar. Det är några av slutsatserna i EAT Lancet-kommissionens färska forskningsrapport.

Livsmedel står för ungefär en fjärdedel av världens klimatutsläpp och merparten av all vattenanvändning. I den senaste EAT Lancet-rapporten, som kartlägger livsmedelssystemets påverkan på de nio planetära gränserna, visar att av de sju planetära gränser som i dag har överskridits är matproduktionen den främsta orsaken i fem av dessa. I en sjätte, klimatet, är maten den näst största orsaken.

Lösningen är en mer hälsosam kost, men också ett rättvisare livsmedelssystem. I dag saknar 3,7 miljarder människor så kallade sociala basvillkor: mat, hälsosam miljö, anständigt arbete och frihet.

– EAT Lancet 2025 sätter rättvisa i centrum, inte bara som ett mål utan också som en viktig del för att en omställning skall kunna ske, säger Line Gordon, professor vid Stockholms universitet och en av huvudförfattarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Ur ett svenskt perspektiv innebär rapportens kostrekommendationer att vi behöver äta mer baljväxter, fullkorn, grönsaker och nötter, samtidigt som konsumtionen av framförallt rött kött behöver minska. Produktionen av baljväxter behöver öka med omkring 190 procent och grönsaker med drygt 40 procent.

– Att ställa om matsystemet är en investering som minskar framtida kostnader och stärker våra samhällen. Det är speciellt viktigt att se över investeringar och stödsystem till lantbrukare, säger Line Gordon.

Forskarna efterlyser snabba politiska beslut och globala ekonomiska incitament för att åstadkomma en omställning.

Den vetenskapliga tidskriften Lancet har sedan 2019 publicerat vetenskapliga sammanställningar över vad som krävs för att maten ska räcka till de 10 miljarder människor som man tror kommer befolka jorden år 2050, och dessutom produceras hållbart och vara hälsosam. EAT Lancet-kommissionen leds bland annat av Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, och samlar över 70 forskare inom bland annat klimat, hälsa, ekonomi och jordbruk.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.