Ukraina är en stor livsmedelsexportör och därför har kriget lett till oro för brist på mat. Enligt ny studie kan kriget orsaka högre matpriser – men inte någon global brist på livsmedel.

– Även om Ukraina är en mycket viktig exportör till vissa länder så är det en liten del av världens samlade produktion av spannmål som sker där, säger Torbjörn Jansson från AgriFood, en av författarna till studien.

Om Ukrainas skörd halveras så kan världsmarknadspriserna på spannmål öka med 5 till 15 procent, men matpriserna i butiken ökar betydligt mindre, visar studien.

Eftersom matpriserna steg redan före kriget kan den senaste tidens stora prisökningar inte enbart förklaras av risken för minskad skörd i Ukraina. Bara en del av prisökningarna verkar alltså bero på det skördebortfall som kriget förväntas orsaka.

– Dagens höga priser kan ha fler orsaker än att produktionen förväntas minska i Ukraina, till exempel stigande priser på diesel och handelsgödsel, säger Torbjörn Jansson i ett pressmeddelande.

Storleken på kommande skördar är svårbedömd. I detta läge kan inköpare vara beredda att betala mer för att säkerställa tillgången, vilket gör att priset stiger ytterligare. Prisökningarna har gjort att stora internationella hjälporganisationer som FN:s World Food Programme varnar för ökad svält.

– Människor svälter inte på grund av minskade skördar i Ukraina utan på grund av fattigdom. Vår studie visar att det inte blir en global brist på mat, säger Fredrik Wilhelmsson, medförfattare verksam vid Agrifood.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Per skriver:

    – Dagens höga priser kan ha fler orsaker än att produktionen förväntas minska i Ukraina, till exempel stigande priser på diesel och handelsgödsel, säger Torbjörn Jansson.

    Ja, men ökade priser beror likafullt till stor del på kriget och de leveransproblem och ”förväntningar på marknaden” det medför för både gödsel och fossila bränslen. + på att fossilbränslen behöver bli dyrare för att fasas ut och minska klimatpåverkan. Till råga på eländet drabbar klimatförändringar också de fattigaste mest.