Biologisk mångfald
Bättre koll på inköp ska minska matsvinn i butik

Det är inte övermogen frukt som orsakar det största svinnet i matbutiken. Faktum är att butikerna slänger den största mängden frukt och grönt redan vid lastkajen.
Forskare på SLU har under tre år studerat ett antal butiker för att ta reda på vad det är som slängs, och vad det kan ha för betydelse för butikens ekonomi och belastning på miljön. Extrakt fick en pratsund med Ingrid Strid som är projektledare för studien. Varför slängs det så mycket mat i livsmedelsbutiker? – Butikssystemet är konstruerat så, hyllorna måste vara välfyllda och se säljande ut. Det viktigaste för butiken är att få in kunder och kunderna vill ha butiker med välfyllda hyllor. Det här är ett samspel mellan konsument och butik. Och ligger man på med stora beställningar så blir det mer osålda varor i slutändan. Vilken typ av mat är det som slängs? – Frukt och grönt står för det största svinnet. Det är också mycket köttfärs som slängs, det rör sig om flera hundra kilo per butik och år. Men då säljs det också mycket, så procentmässigt blir svinnet inte så stort.
Ingrid Strid, forskare SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Matsvinn
I projektet Minskat matsvinn från livsmedelsbutiker – åtgärder och deras effekter på miljö och ekonomi ville forskarna undersöka hur mycket matsvinn som uppkommer och vad butiken kan göra för att minska det. Under tre år undersökte forskarna sex Willysbutiker i Uppsala- och Stockholmsområdet. De avdelningar som undersöktes var frukt och grönt, kött, chark, ost och mejeri. I undersökningen kunde man bland annat se att reklamationssvinnet för frukt och grönt var mer än dubbelt så stort som svinnet inne i butiken, 59 ton/butik, år respektive 26 ton/butik, år. Projektet finansieras inom ramen för Hållbar Butik som är ett samarbete mellan Formas och Handelns Utvecklingsråd.