Vatten
Bästa dieten för planeten – och dig
Hälsoforskare vet vad vi ska äta för att må bra och miljöforskare har koll på hur vi ska äta för en hållbar utveckling. Men hur ska vi äta för att värna om både hälsa och miljön – samtidigt? Det ska forskare nu ta reda på i ett omfattande tvärvetenskapligt projekt.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Är det någon som har stenkoll på vad vi ska äta för att må bra, så är det Alicja Wolk. Hon etablerade den nutritionsepidemiologiska forskningen i Sverige och blev den första professorn i ämnet 2001.
Hon har också grundat två stora undersökningar som omfattar 110 000 kvinnor och män i Sverige och i dag forskar hon på Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet.
– Genom dessa studier har vi god kunskap om hur svenska folket äter, vi vet också vilken mat som människor mår bra av. Nu ska vi ta reda på hur dessa kostvanor påverkar miljön, säger Alicja Wolk.
Miljöhållbara kostråd
De miljöaspekter som ska bedömas är utsläpp av växthusgaser, användning av åkermark och vatten samt ekotoxiska effekter från användning av bekämpningsmedel. För att lyckas med det ska forskare samverka inom en rad olika discipliner – nutrition, epidemiologi, miljömedicin, toxikologi och klimatforskning.
– Det har inte varit helt enkelt att förstå varandra från början, men det är intressant att försöka väva ihop våra discipliner.
Genom projektet, som pågår till 2020, ska forskarna ta reda på vad som är optimal kost – ur både miljö och hälsoperspektiv.
– Tidigare forskningresultat vad gäller mat med hänsyn till miljö och klimat har varit alltför teoretiska, vilket gör dem omöjliga att följa i praktiken. Nu vill vi komma fram till miljöhållbara kostråd baserade på vad folk verkligen äter i Sverige, säger Alicja Wolk.
Den optimala mängden
Det är fortfarande för tidigt att ge några detaljerade beskrivningar av vad miljöhållbar kost borde innehålla, men Alicja Wolk ser redan nu en koppling mellan de befintliga kostråden från Livsmedelsverket och en miljövänlig kost.
– De verkar gå hand i hand. Vi vet att man inte ska äta för mycket rött kött, chark-produkter och att personer som dricker mycket mjölk har en högre dödlighet. Det överensstämmer väl med de rekommendationer som finns ur klimatsynpunkt.
Vi vet att man inte ska äta för mycket rött kött och chark-produkter.
Livsmedelverket rekommenderar i dag att vi inte ska äta mer än ett halvt kilo rött kött per vecka, men Alicja Wolk poängterar att rekommendationen kanske kan behöva finjusteras och bli mer detaljerad i framtiden.
– Det vi ska göra nu är att räkna fram de optimala mängderna av mer specifika livsmedel med hänsyn till hälsa och miljö.
Spräcka myter
I projektet kommer forskarna också att beakta föroreningar i maten.
– Även om det kan finnas till exempel bekämpningsmedel i frukt och grönsaker så överväger nyttan att få i sig dessa livsmedel. Det vi ska ta reda på är den optimala mängden.
Det cirkulerar många olika åsikter om vad som är hälsosam mat.
Kommer ni att spräcka några myter i projektet?
– Det cirkulerar många olika åsikter om vad som är hälsosam mat. En diet som vi redan nu kan säga inte är miljövänlig är LCHF-kost (low carb high fat), eftersom den uppmuntrar till att äta stora mängder kött och charkprodukter och starkt begränsa kolhydrater.
– Miljövänlig och hälsosam växtbaserad kost innehåller mycket komplexa kolhydrater från till exempel fullkornsprodukter, vilket det inte finns utrymme för i LCHF-kost.
Mat-tips med hänsyn till miljö
Alicja Wolks enkla mat-tips med hänsyn till miljö:
• Välj framför allt växtbaserad mat – därmed inte sagt att du behöver bli vegetarian
• Ät mycket grönsaker, frukt och fullkornscerealier
• Var mycket återhållsam med rött kött, speciellt nötkött
• Var återhållsam med mjölk – välj hellre syrade produkter, till exempel naturell yoghurt, fil, kefir.
Om projektet
Projektet ”Miljö – Kost – Hälsa Nexus – en integrerad interdisciplinär ansats till hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion” har tilldelats 10 miljoner kronor från forskningsrådet Formas och pågår från 2016 till 2020.
Resultaten väntas att vara användbara för beslutsfattare, myndigheter, livsmedelssektorn, hälso- och sjukvårdssektorn samt enskilda konsumenter.