Efter långa förhandlingar klubbades i dag ett nytt avtal vid klimatmötet COP28 i Dubai. Avtalets skrivningar om fossila bränslen mötte olika reaktioner.

Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari lyfter framför allt skärpningar i texten som positivt.

– Vi har formulerat om från "kan" till "ska", vilket är bra, säger hon till SVT Nyheter.

Naturskyddsföreningen beklagar att det inte gick att fatta beslut om att fasa ut fossila bränslen.

– Beslutet är långt ifrån tillräckligt för vad som krävs för att nå 1,5-gradersmålet. Men det är historiskt att dokumentet för första gången nämner fossila bränslen, även om det borde ha skett för länge sedan, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Sverker Jagers, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet betonar att avtalet är ett viktigt steg, om än inte lösningen på grundproblemet.

– Jag tror beslutet sänder viktiga signaler på många sätt och på många plan. Till exempel ger det EU bränsle att fortsätta arbetet med att driva en allt mer ambitiös klimatpolitik. Jag tror också att beslutet kommer att få fler företag att inse att deras omställning mot fossilfrihet bör sättas igång så snart som möjligt. För kryphålen för att fortsätta använda fossila bränslen kommer nu att bli allt färre och allt trängre, säger han i ett pressmeddelande.