Mat & jordbruk
Återhämtning möjlighet till klimatomställning
Efter coronakrisen finns både mognad och momentum som regeringen behöver nyttja i klimatomställningen. När stora ekonomiska stimulanser lanseras bör dessa inriktas på att också bidra till att nå klimatmålen. Det är huvudbudskapet i årets rapport från Klimatpolitiska rådet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– De tillfälliga utsläppsminskningarna under pandemin har marginell effekt på den globala uppvärmningen. Det viktiga är i stället hur vi använder de resurser som nu satsas på återhämtningen efter den ekonomiska nedgången, säger Klimatpolitiska rådets ordförande, Johan Kuylenstierna.
Dagens politik räcker inte för att nå de klimatpolitiska målen. Det slår Klimatpolitiska rådet fast även i årets rapport. Samtidigt menar rådet att förutsättningarna för att öka takten i klimatomställningen, som en del av återhämtningspolitiken efter pandemin, är mycket bättre i dag jämfört med efter finanskrisen för ett decennium sedan.
Men takten i den svenska klimatomställningen är fortfarande för långsam och endast omkring en tiondel av regeringens ekonomiska återstartspaket bidrar positivt till att uppnå de klimatpolitiska målen.
– Regeringen bör använda återhämtningspolitiken för att öka takten i genomförandet av den klimatpolitiska handlingsplanen och därmed tydligare knyta den förda politiken till visionen om Sverige som det första fossilfria välfärdslandet, säger Johan Kuylenstierna i ett pressmeddelande.