Industri & Energi
Antibiotikarester i havet ger effekter i hela näringskedjan

Kan utsläpp av antibiotika leda till att bakterier i havet blir resistenta? Och kan denna resistens överföras uppåt i näringskedjan och nå oss via den fisk vi äter? Det är frågor som forskare vid Göteborgs Universitet just nu brottas med.
– Mitt intresse väcktes 2008 då bland andra svenska forskare hade hittat resistensgener i magen på nykläckta stannfåglar i Arktis. Kanske hade de fått dem via födan. Nu är frågan om resistensgener som förflyttar sig upp i näringsväven en vild tanke som vi försöker testa i det här projektet, säger fil dr Maria Granberg, forskarassistent vid Göteborgs Universitet. Hon leder ett Formasstött projekt där forskare åker till Grönland varje sensommar för att ta prover av havets mjukbottnar och havsdjurs tarmflora. Just runt Grönland finns områden som är helt orörda av människan. Men där finns också avgränsade förorenade kustområden, eftersom det inte finns avloppsrening utan allt avloppsvatten pumpas rätt ut i havet.Hittade resistenta organismer
Detta gör att forskarna kan jämföra och lättare se vilken påverkan människan antibiotikautsläpp får i naturen. I de smutsiga områdena utanför staden Sisimiut, där det bland annat finns ett sjukhus, har forskarna hittat mikroorganismer som är resistenta mot de antibiotika som används vid sjukhuset.
Forskaren Ingela Dahllöf drar upp sedimenthuggaren med prov från havets botten. Foto: Maria Granberg
Antibiotika påverkar livet i havet
Antibiotikaresistens är ett problem enbart för människan och våra husdjur. Men antibiotikautsläpp kan också ha allvarliga konsekvenser för miljön.
Rolando Saltini och Maria Gomez fiskar efter arktisk simpa för analys av antibiotikaresistens hos tarmbakterier. Foto: Maria Granberg
Liknande problem vid svenska kuster
Nu är förhållandena vid Grönland på väg att bli ordentligt undersökta, men finns liknande problem vid våra kuster? Ja, enligt Maria Granberg finns all anledning att tro att förhållandena här är likadana som i de smutsiga grönländska områdena.
Maria Granberg, Göteborgs universitet.