Kemikalier
”Vi behöver använda de bönor och ärtor vi har”
Sojabönan är ett vanligt inslag på den vegetariska och veganska marknaden i Sverige. Men produktionen av bönan är förknippad med en del miljöproblem. Forskare riktar nu blickarna mot lupin – en likvärdig böna som går att odla i Sverige.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Numera går det att hitta sojaprodukter i de flesta butiker och former, och fördelarna med sojabönan är många.
– Den har ett högt proteinvärde och en bra sammansättning av aminosyror och generellt har baljväxter ett stort värde ur ett miljöperspektiv om man jämför med köttproduktionen, säger Georg Carlsson, universitetslektor inom odlingssystemsekologi vid SLU.
Men trots fördelarna har sojabönan, eller snarare produktionen av den, en baksida. Under de senaste femtio åren har produktionen av sojabönan tiofaldigats enligt Världsnaturfonden, vilket har gjort avtryck på miljön.
Svensk bönproduktion
Bönan odlas framförallt i Sydamerika, vilket till en del leder till långa transportsträckor av stora kvantiteter; bara under 2014 importerade EU runt 34 miljoner ton soja.
Men odlingen bidrar också till skövling av stora ytor av Amazonasskogen. Den senaste tiden har dock svenskodlade sojabönor börjat produceras, men odlingsprocessen är svår på den här breddgraden.
– Sojabönan är frostkänslig vilket betyder att man måste vänta tills det är frostfritt framåt maj. Sen behöver den en lång odlingssäsong innan den blir mogen, och då finns risk att det kan vara för blött när man ska skörda, säger Georg Carlsson.
Nu har dock forskare och entreprenörer i Sverige fått upp ögonen för en annan baljväxt som kan komma att ersätta sojabönan i framtiden – lupinbönan. Lupinbönan innehåller lika mycket protein som sojabönan och har flera nyttiga sammansättningar av aminosyror. Den största skillnaden är att lupinbönan är lättare att odla i Sverige.
Inte lika frostkänslig
Eslam Salah, student vid Malmö universitet, har blivit utsedd till en av finalisterna till University World Cup Startup som är ett världsmästerskap i innovation. Han fick i somras ett stipendium för att på heltid kunna arbeta med att marknadsföra lupinbönan för det svenska köket.
– Jag såg potentialen i lupinen eftersom vi importerar största delen av det växtbaserade proteinet från länder utanför EU och lupinbönan innehåller upp till 40 procent protein. Lupinbönan går att odla både lokalt och ekologiskt, säger Eslam Salah och det är något som Georg Carlsson håller med om.
– Den är absolut lättare att odla än sojabönan eftersom den inte är lika frostkänslig och mognar snabbare vilket gör att den inte kräver en lika lång säsong, men det innebär inte att det är enkelt, säger Georg Carlsson och fortsätter;
– Lupinbönan är ganska svag i konkurrens mot ogräs och har en ojämn mognadstid, vilket gör att den är svårskördad. Men om man lyckas hantera ogräs och välja sitt fält, då kan man absolut odla den med framgång. Då är det inte orimligt att den kan ersätta sojabönan i framtiden.
Möjligheter för fler baljväxter
Utöver lupinbönan tror Georg Carlsson att fler svenskodlade bönor kan spela en större roll i köket i framtiden.
– Vi behöver bli bättre på att utnyttja de bönor och ärtor vi har här, säger han och nämner bland annat åkerbönan, ärt, brun böna, kidneyböna och den svarta och vita bönan. Det är baljväxter som vi redan använder och som vi odlar här i Sverige, men det finns stora möjligheter att utnyttja dem ännu mer, säger han.
Lupinbönan odlas redan i Sverige, allra främst som djurfoder, men efterfrågan av bönan som köksråvara har ökat de senaste åren.
– Generellt finns det ännu inte mycket kunskap om hur man odlar, men de bönder som jag samarbetar med har lärt sig genom åren och vi ser att bönan växer framgångsrikt här, säger Eslam Salah.