Skövlingen av Amazonas regnskog har tidigare främst kopplats till boskapsskötsel och sojaodling. Men för Sveriges del är kaffe vanligast av de produkter som orsakar Amazonas avskogning.

I Amazon Footprint Report 2025, som i dagarna presenterades på COP30 i Brasilien, har forskare vid bland annat Chalmers och SEI sammanställt data om jordbruksproduktion, handelsflöden och markanvändning för att synliggöra orsakerna till att Amazonas skogar fortsatt avverkas.

– Det här är den mest utförliga studien av vad som driver Amazonas avskogning hittills. Dels eftersom den rent geografiskt går ner på väldigt lokal nivå – i många fall ända ner på kommunnivå – dels eftersom den inkluderar all jordbruksproduktion i regionen och kopplingen både till lokal och global konsumtion, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Att mycket av avverkningen sker för att skapa betesmark för köttdjur är välkänd, men i rapporten framgår att risken är att man underskattar den roll som odlade grödor har i avskogningen av Amazonas. I vissa områden, framförallt Bolivia, Ecuador och Peru, är grödor som soja, kakao, kaffe och palmolja en stor orsak till avverkningen – varor som i första hand exporteras.

Än så länge finns ingen varumärkning för konsumenter som vill välja varor som inte bidrar till avskogning.

– I vissa regioner är det viktigt att fokusera på internationella handelsflöden, i andra kan det handla om att stödja lokala producenter av majs eller ris för att de ska kunna öka skördarna utan ytterligare avskogning. Vi hoppas också att företag som handlar varor som kaffe, soja eller kakao från regionen får en större förståelse för risker kopplade till avskogningen, säger Martin Persson.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.