I sin avhandling visar Ansung Kim vid Örebro universitet att det svenska matbordets starka köttnorm gör omställningen till mer växtbaserat särskilt utmanande – men det finns sätt att få fler att välja vego.  

I avhandlingen Seeds of change for plant-based food consumption undersöker Ansung Kim hur man kan få fler att välja vegetariska alternativ. Studien visar bland annat att vegetariska rätter uppfattas som mer attraktiva om de liknar traditionella kötträtter och presenteras på ett sätt som för tankarna till dessa. När en restaurang till exempel presenterade en maträtt som en växtbaserad ”pannbiff” valde många besökare den. 

Ett annat sätt att få fler gäster att välja vegetariskt är enligt avhandlingen att kalla en vegetarisk maträtt i menyn för ”kockens val”.

Ansung Kim har bakgrund i Sydkorea, och ser att det finns stora skillnader mellan koreansk och europeisk matkultur sett till vilken roll köttet spelar i måltiden.

– Vi uppskattar och äter kött i Korea, men måltiderna är annorlunda arrangerade. Om du tar bort köttet i en koreansk maträtt kan den fortfarande uppfattas som en komplett måltid, men om du tar bort exempelvis pannbiffen finns det bara potatis och lök kvar av den maträtten, säger hon i en artikel från Örebro universitet.

Hon konstaterar att köttets centrala roll på tallriken i Sverige gör att det ställs höga krav på bra vegetariska köttsubstitut.

I sin fortsatta forskning vill hon studera hur kultur och tradition påverkar våra matval. Till exempel kanske övergången till en mer växtbaserad kost kan underlättas här i Sverige av att nya kök och måltider introduceras, på samma sätt som tacos och pizza har blivit nya klassiker.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.