Biologisk mångfald
Näshår som filtrerar bort luftförorenigar?

Ironi och humor kan vara effektiva verktyg för att skapa engagemang i miljöfrågor. Det visar en ny studie där forskare har analyserat en minst sagt udda miljökampanj från Kina.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Den kinesiska kampanjen ”Hairy Nose” som släpptes år 2016 visar en framtid där luftföroreningarna har fått människors näshår att börjat växa kraftigt. Frisörer erbjuder färgning och styling. Tonåringar uttrycker sin identitet genom kreativa ”frisyrer”, och nya näshårsvårdsprodukter lanseras. Budskapet till publiken är tydligt: Förändra luftföroreningarna innan de förändrar dig.
– Miljökampanjer har traditionellt undvikit känslor som ironi, av rädsla för att det ska leda till uppgivenhet och avståndstagande, säger Hanna Bergeå, forskare i miljökommunikation, i en nyhetsartikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Hon har analyserat den kinesiska kampanjen tillsammans med Carin Graminius, forskare vid Högskolan i Borås. De ser att nya uttrycksformer har börjat få större utrymme inom miljökommunikationen – kanske som en reaktion på att det har blivit svårare att nå ut med miljöbudskap.
”Hairy Nose” togs fram av den icke statliga organisationen WildAid China, och de svenska forskarna ser den som ett framgångsrikt exempel på hur ironi kan användas för att skapa miljöengagemang. De ser också att den ironiska tonen möjliggör en form av politisk kritik, i en regim där öppen kritik är förenat med fara.
– Videon uppmuntrar medborgare att bidra till det kinesiska politiska målet om en miljövänlig civilisation, samtidigt som den implicit kritiserar de rådande miljöförhållandena, säger Hanna Bergeå i nyhetsartikeln.
Forskarna tillägger att kampanjen inte bara ska ses som en informationsfilm utan som ett konstnärligt verk. De tror att konst kan öppna för nya sätt att skapa engagemang, genom att tala till känslor.
– Ironi kan vara ett sätt att hantera rädsla och ångest såväl som att skapa gemenskap, vilket är särskilt viktigt i en tid där miljöfrågor ofta splittrar samhället, säger Hanna Bergeå i nyhetsartikeln.