Fastighetsägare måste ta större ansvar för att förebygga översvämningar, visar forskning från Linköpings universitet. Många känner inte ens till sitt ansvar.

Många fastighetsägare tror att det är kommunen som ska skydda byggnader mot översvämningar, men enligt Sveriges klimatanpassningsstrategi ligger ansvaret på fastighetsägaren.

– Vi behöver öka kunskapen om att fastighetsägaren har en viktig roll och att det finns mycket att göra, säger Sofie Storbjörk vid Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

I samarbete med kommunala fastighetsbolag i Linköping och Norrköping har forskare undersökt risker och möjliga åtgärder. Det visade sig att många byggnader låg i områden med hög översvämningsrisk. Flera av dem hade dessutom entréer i marknivå vilket ökar risken att vatten ska rinna in. I många hus fanns också risk att få in avloppsvatten i källaren eftersom det saknades backventiler på avloppsledningarna.

Forskarna rekommenderar att fastighetsägare utgår från ett värsta-scenario och prioriterar åtgärder därefter. För att förebygga översvämning och motverka allvarliga konsekvenser kan de till exempel flytta viktiga verksamheter från källaren, installera vattentäta dörrar och backventiler, höja trösklar vid entréer, se till att marken lutar bort från byggnaden och minska antalet hårda, asfalterade ytor.

Forskarna betonar också vikten av att stora aktörer delar med sig av vad de gör för att motverka översvämning, eftersom det kan ge viktig vägledning för mindre fastighetsägare som villaägare och bostadsrättsföreningar.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.