Vatten
”Kycklingproduktionen kan inte enbart vara beroende av GM-soja”

Bakom kycklingfilén på tallriken finns ett produktionssystem som är helt beroende av soja som proteinkälla. Odlingen av soja är geografiskt koncentrerad, utsädet kontrolleras av få stora kemiföretag och lantbrukarna har ensidigt och storskaligt satsat på genmodifierad soja vilket medför problem med resistenta ogräs och ökande kemikalieanvändning i världens sojafält. För att långsiktigt öka livsmedelssäkerheten behövs en proteinförsörjning som har större variation och mångsidighet. Det skriver Christel Cederberg som forskar om matens miljöpåverkan vid SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.
Kycklingar är beroende av ett högkvalitativt protein för att klara den snabba tillväxt som dagens uppfödning kräver. I stort sett slaktas all kyckling, som säljs i våra mataffärer, före 40 dagars ålder. Utfodringsstrategin i kycklingproduktionen över hela världen är spannmål kombinerad med sojamjöl som proteinkälla. För att producera ett kilo kycklingfilé (som rent kött) går det åt runt tre kvarts kilo sojamjöl.Geografiskt koncentrerad
Sojabönan har sitt ursprung i östra Asien men är idag en dominerande jordbruksgröda på den amerikanska kontinenten. USA, Brasilien och Argentina dominerar helt världsproduktionen och den globala sojaexporten (Figur 1). Den europeiska foderindustrin importerar soja från Sydamerika och i Sverige hämtas den från Brasilien. Intressant i sammanhanget är Kina där en kraftig ökning av köttkonsumtionen under 2000-talets första decennium har förvandlat landet från självförsörjande till världens största sojaimportör – åkermarken räcker inte längre till för att tillfredsställa landets enorma efterfrågan på djurfoder.
Figur 1 Världens största exportörer av sojabönor. USA, Brasilien och Argentina står för nära 90 % av den globala exporten (Källa: FAOstat)
Nästan all soja besprutas med Roundup
Sojabönan är en radsådd gröda och ogräsbekämpningen är besvärlig. När genmodifierad soja (GM-soja) introducerades i USA för 17 år sedan var det en odlingsmässig revolution. GM-soja innehåller en gen vilken gör grödan motståndskraftig mot glyfosat som är den verksamma substansen i ogräsmedlet Roundup. Tidigare hade Roundup enbart fungerat som ett totalbekämpningsmedel som dödade all växtlighet den sprutades på. I GM-soja kunde lantbrukarna nu spruta Roundup direkt – sojan påverkas inte av ogräsmedlet men alla ogräs dör. Ogräsbekämpningen underlättades enormt och lantbrukarna anammade tekniken med hull och hår. Idag utgörs mer än 90 procent av sojaarealen i Nord- och Sydamerika av GM-soja som är modifierad att tåla glyfosat. Roundup används därför idag i nästan all soja som odlas i världen. Sällan har ett teknikskifte i jordbruket gått så fort och omfattat en gröda så fullständigt som just GM-tekniken i soja. Förespråkare för genmodifierad mat hyllar utvecklingen och hävdar att GM-tekniken leder till minskad användning av bekämpningsmedel och gör odlingen billigare.EU:s jordbruksstöd och forskningsmedel måste inriktas på att öka mångfalden i djurens proteinförsörjning och i växtodlingen – idag odlas proteinrika foderbaljväxter på mindre än 2 procent av den europeiska åkermarken.