Bakteriesjukdomen brucellos kan smittas från djur till människa. Ny forskning visar att kvinnor i utkanten av städer i Centralasien löper särskilt stor risk.

Brucellos beskrivs av världshälsoorganisationen WHO som en bortglömd sjukdom som smittar från djur till människor. Ny forskning från Elisabeth Lindahl-Rajala vid SLU visar dock att särskilt kvinnor i utkanten av städer i Centralasien är i riskzonen. Hon har undersökt brucellos hot mot folkhälsan i Tadzjikistan. Kvinnorna får ofta mjölka korna och ha hand om nyfödda kalvar och kommer därmed i kontakt med de smittade djuren. – Vi har funnit att många kor, får och getter i huvudstaden Dusjanbe är infekterade med Brucella-bakterier. Vi visar också att konsumtion och handel med opastöriserade mjölkprodukter är vanlig i staden, vilket kan utgöra en stor risk för folkhälsan, säger Elisabeth Lindahl-Rajala i ett pressmeddelande. I Sverige utrotades brucellos på 50-talet genom vaccinering och genom lagstiftning på att mjölk skulle pastöriseras.

Läs mer här (www.slu.se)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.