Hållbara städer
Känsliga arter ska skyddas när stubbskörden ökar

Stubbar på hyggen är en stor potentiell resurs för biobränsle. Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) undersöker nu hur den biologiska mångfalden kan skyddas i samband med ökad stubbskörd.
Gamla träd och stubbar är en livsförutsättning för en stor mängd växter och insekter i våra skogar. Tar man bort stubbarna i samband med avverkning påverkas känsliga ekosystem.
Thomas Ranius, professor i ekologi. Foto: Kajsa Lindqvist

Joakim Hjältén, professor i skoglig zooekologi. Foto: Joakim Hjältén
Kartläggning av effekter
På SLU arbetar forskare även med att undersöka hur skogsavverkning och stubbskörd påverkat förekomsten av vedlevande skalbaggar. Stora mängder data ska samlas in och användas för att beräkna hur mycket stubbar man kan bryta innan man börjar se negativa effekter på skalbaggarna. – Vi ska försöka ta fram rekommendationer för stubbrytning som innebär att vedlevande arter kan överleva långsiktigt, säger Joakim Hjältén, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU.Stubbforskning
Stubbskörd för ökad klimatnytta och begränsad miljöpåverkan är ett institutionsövergripande forskningsprogram som finansieras av Energimyndigheten och ska pågå till 2015.