Många länder i Europa har genomfört statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik och det finns inte några större institutionella barriärer för liknande lösningar i Sverige, enligt en rapport från K2: Nationellt kunskapscentrum för kollektiv mobilitet.

– Både coronapandemin och inflationen som följt på Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till omfattande statliga subventioner i många europeiska länder. På kollektivtrafikområdet utgör dessa statliga subventioner ett brott mot tidigare etablerad praxis, säger Jens Portinson Hylander, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Flera länder har infört statliga subventioner för kollektivt resande, ofta kombinerat med nya nationella biljettsystem. I Sverige har frågan om ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik, som knyter samman kollektivtrafiken i hela landet, utretts.

– Att skapa goda förutsättningar för ett smidigt kollektivresande är avgörande för ett hållbart transportsystem. Oavsett vad man anser om ökade statliga subventioner finns det en bra bas att utgå från i utredningen för att utforma ett nationellt biljettsystem också hos oss, och det arbete som påbörjats borde man fullfölja, säger Jens Portinson Hylander i ett pressmeddelande.

Studien från K2 visar bland annat att det inte finns några större principiella institutionella barriärer för att införa statliga subventioner eller ett nationellt biljettsystem i Sverige jämfört med Tyskland eller Österrike, som har infört sådana system.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.