Den vita älgen i västra Värmland har blivit en viral succé och nu ska en forskargrupp vid SLU ta redan på varför älgarna är just vita.

Älgarnas pälsfärg är ett exempel på leucism – ett samlingsnamn för olika orsaker till vit eller blekgul pälsfärg hos djur där ögonen fortfarande är mörka, till skillnad mot albinos som har röda ögon. Forskarna på SLU har tillgång till prov från en vit älg och fler prover från vita älgar ska också samlas in. Sofia Mikko är forskare på Institutionen för husdjursgenetik vid SLU och leder arbetet. Hon berättar att forskarna ska jämföra arvsmassan hos de vita älgarna med den hos vanliga bruna älgar för att hitta den unika mutationen. – Nu väntar vi bara på att DNA-sekvenseringen ska bli färdig så att vi kan börja leta efter den genetiska avvikelsen, säger Sofia Mikko. För mig är det extra roligt att göra den här studien eftersom älgen kommer från mina hemtrakter, Arvika. Jag har hört många berättelser om vita älgar, men aldrig sett någon själv, hittills. Förekomst av vita och vitfläckiga älgar har utöver västra Värmland även setts i Nordamerika.

Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.