Livsstil & konsumtion
Fartyg i grunda vatten orsakar oväntat stora utsläpp

Utsläppen av metan från hamnar och farleder kan vara betydligt större än man tidigare trott. En ny studie visar att fartyg på grunda vatten rör upp metan från botten vilket ger höga utsläpp.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Forskare vid Chalmers tekniska högskola har mätt metanutsläppen från farleder i grunda vatten, och ser att de kan vara 20 gånger högre jämfört med utsläppen från närliggande, orörda, havsområden.
– Våra mätningar visar att fartygspassager utlöser tydliga pulser av höga metanflöden från vattnet till atmosfären. Det sker genom tryckförändringar och omblandning av vattenmassan. Även om pulserna är korta, blir den totala mängden under ett dygn betydande, säger Amanda Nylund, forskare vid Chalmers och SMHI, i ett pressmeddelande.
Den nya studien har gjorts vid farleder i syrefria havsområden som är rika på organiskt material, något man vet är förknippat med metanläckor.
Att fartygstrafik i grunda vatten kan orsaka stora metanutsläpp upptäcktes för första gången av en slump, i samband med helt andra mätningar i Nevabukten, utanför Sankt Petersburg i Östersjön.
– Upptäckten är viktig för att förbättra de globala uppskattningarna av metanutsläpp, inte minst med tanke på att nio av världens tio största hamnar ligger i vatten med liknande förutsättningar som Nevabukten, säger Johan Mellqvist, professor i optisk fjärranalys, som var med och gjorde den oväntade upptäckten i Nevabukten.
Baserat på den nya kunskapen om hur fartygstrafiken bidrar till utsläppen av metan betonar forskarna nu betydelsen av att göra fler mätningar, särskilt i hamnar som ligger i grunda floddeltan. Det är viktigt för att kunna uppskatta de globala effekterna av den här typen av metanutsläpp.
– Stora hamnar i Kina, Singapore och Sydkorea, liksom europeiska hamnar som Rotterdam, Antwerpen och flodsystem i Tyskland, har liknande förhållanden som Nevabukten. Det är mycket troligt att vi även där underskattar metanutsläppen, säger Ida-Maja Hassellöv, professor i maritim miljövetenskap, i pressmeddelandet från Chalmers.