Rekordmånga av vattendragen i Europa har blivit av med olika sorters vattenhinder under 2024, enligt en ny rapport. Enligt WWF visar det att allt fler länder ser de ekologiska vinsterna med att återställa vattenmiljön i Europas floder.

Sammanlagt 542 vattenbarriärer, till exempel dammar, kulvertar och slussar, har tagits bort i Europas länder under 2024, enligt årsrapporten från miljöorganisationen Dam Removal Europe. Det är en ökning med 11 procent jämfört med året innan.

– Friska, fritt flödande floder är centrala för att anpassa sig till klimatkrisen och öka den biologiska mångfalden, men Europas floder är de mest fragmenterade i världen. Vi måste fortsätta att skala upp borttagningen av små föråldrade dammar som blockerar våra floder och sätter nya rekord varje år, kommenterar Jelle de Jong, WWF Nederländerna, i The Guardian.

Sammanlagt 23 länder tog bort någon form av vattenhinder under förra året, fyra länder för första gången: Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Tjeckien och Turkiet. Det land som undanröjde flest vattenhinder var Finland, 138 stycken, följt av Frankrike med 128, Spanien med 96 och Sverige med 45 hinder. Bland annat har avrinningsområdena för Rulles och Anlier i Belgien restaurerats, elva kulvertar har ersatts med broar, för att skydda den hotade flodpärlmusslan. Torne älv är ett annat vattendrag som lyfts fram i rapporten, där ett stort antal barriärer av olika slag tagits bort.

Enligt en studie från 2020, publicerad i tidskriften Nature, är inga av Europas vattendrag helt fria från mänskligt byggda barriärer. Studien pekar också på att flera vattenkraftsdammar är planerade i de vattendrag som ännu inte byggts ut.

EU-länderna har åtagit sig att återställa 25 000 kilometer vattendrag senast 2030, och i mitten av 2026 måste länderna redovisa en handlingsplan.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.