300 artiklar

Biologisk mångfald

210 artiklar

Hållbara städer

139 artiklar

Industri & Energi

215 artiklar

Kemikalier

655 artiklar

Klimat

105 artiklar

Landsbygd

446 artiklar

Livsstil & konsumtion

283 artiklar

Mat & jordbruk

87 artiklar

Skog

95 artiklar

Social hållbarhet

90 artiklar

Transport

201 artiklar

Vatten

Skog

Ett grönare Island

Aska, vulkanisk sten och lavafält. Island är det land i Europa som har minst andel skog. Trots åratal av trädplantering står skogen bara för 1–2 procent av markerna. Nu kämpar forskarna mot klockan. Artikeln finns även i en längre version.

Wet desert

Island är det land i Europa som har minst andel skog. Ön är så kal att forskarstudenter från länder med extrem torka reser hit för att bedriva studier. Nästan halva landet räknas som öken, men så kallad ”wet desert” med anledning av den stora mängden nederbörd.

Problem med erosion

På Island finns inte mindre än 140 vulkaner och stora delar av landet täcks av aska och vulkanisk sten. Bristen på skog har gjort att man fått problem med både erosion och frekventa sandstormar. Genom att plantera mer skog hoppas man kunna minska problemen med erosion. Man hoppas också på ökad biologisk mångfald. Utöver detta vill regeringen plantera träd för att binda koldioxid.

Trädplanteringsklubbar

Redan 1890 började staten återplantera träd på ön och särskilt de senaste 70 åren har många träd importerats. Främst sibirisk lärk, men också sitkagran och tall från Alaska. Det finns också mängder av trädplanteringsklubbar. Ungefär 3,5 procent av befolkningen är direkt involverade i de här sällskapen och ägnar stora delar av sin fritid åt att gallra och plantera träd utan att få någon lön för det.

Varm mark

Det lilla samhället Hveragerði är mest känt för sina varma källor. Här går det att bada i 39 grader naturligt varma vattendrag året om. Men 2008 blev marken alldeles för varm. En jordbävning gjorde att temperaturen på sina ställen ökade med 50 grader, vilket fick träden att falla och dö.

Klimatforskare

Händelsen lockar fortfarande klimatforskare från hela världen. Genom att studera de isländska träden kan forskarna försöka förstå och förutse vad som riskerar att hända med all världens träd på grund av den globala uppvärmningen.

Klimatförändringar

– Runt om i världen pågår forskningsprojekt där man lagt en massa värmekablar i marken för att simulera klimatförändringarna. Det är dyrt, väldigt dyrt. Här är det gratis, säger skogsforskaren Páll Sigurðsson.

Känner ansvar

– Väldigt många gillar skogen på Island. Siffrorna är anmärkningsvärt höga, men jag tror att vi på något sätt känner oss ansvariga för de tidigare generationer som avbeskogat landet. Jag vet att i alla fall jag gör det, säger skogsforskaren Bjarki Þór Kjartansson.


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Biologisk mångfald

Hur blir kräftfisket i år?

Kemikalier

PFAS ökar sjukdomsrisk för barn och foster

Biologisk mångfald

Nät av potatisskal kan lösa stranderosion

Social hållbarhet

Kvinnor lägre chans till toppjobb efter barn

Klimat

Fler översvämningar de senaste 30 åren

Relaterade artiklar

Livsstil & konsumtion

Ny studie: Så påverkar coronakrisen vårt friluftsliv

Biologisk mångfald

Inget sorkår i norra Sverige – men däremot i Västmanland

Biologisk mångfald

Markant färre viltolyckor i USA i coronavirusets spår

Skog

Mindre produktiva skogar i ett varmare klimat