320 artiklar

Biologisk mångfald

222 artiklar

Hållbara städer

144 artiklar

Industri & Energi

227 artiklar

Kemikalier

680 artiklar

Klimat

110 artiklar

Landsbygd

463 artiklar

Livsstil & konsumtion

292 artiklar

Mat & jordbruk

96 artiklar

Skog

115 artiklar

Social hållbarhet

91 artiklar

Transport

211 artiklar

Vatten

Skog

Ett grönare Island

Aska, vulkanisk sten och lavafält. Island är det land i Europa som har minst andel skog. Trots åratal av trädplantering står skogen bara för 1–2 procent av markerna. Nu kämpar forskarna mot klockan. Artikeln finns även i en längre version.

Wet desert

Island är det land i Europa som har minst andel skog. Ön är så kal att forskarstudenter från länder med extrem torka reser hit för att bedriva studier. Nästan halva landet räknas som öken, men så kallad ”wet desert” med anledning av den stora mängden nederbörd.

Problem med erosion

På Island finns inte mindre än 140 vulkaner och stora delar av landet täcks av aska och vulkanisk sten. Bristen på skog har gjort att man fått problem med både erosion och frekventa sandstormar. Genom att plantera mer skog hoppas man kunna minska problemen med erosion. Man hoppas också på ökad biologisk mångfald. Utöver detta vill regeringen plantera träd för att binda koldioxid.

Trädplanteringsklubbar

Redan 1890 började staten återplantera träd på ön och särskilt de senaste 70 åren har många träd importerats. Främst sibirisk lärk, men också sitkagran och tall från Alaska. Det finns också mängder av trädplanteringsklubbar. Ungefär 3,5 procent av befolkningen är direkt involverade i de här sällskapen och ägnar stora delar av sin fritid åt att gallra och plantera träd utan att få någon lön för det.

Varm mark

Det lilla samhället Hveragerði är mest känt för sina varma källor. Här går det att bada i 39 grader naturligt varma vattendrag året om. Men 2008 blev marken alldeles för varm. En jordbävning gjorde att temperaturen på sina ställen ökade med 50 grader, vilket fick träden att falla och dö.

Klimatforskare

Händelsen lockar fortfarande klimatforskare från hela världen. Genom att studera de isländska träden kan forskarna försöka förstå och förutse vad som riskerar att hända med all världens träd på grund av den globala uppvärmningen.

Klimatförändringar

– Runt om i världen pågår forskningsprojekt där man lagt en massa värmekablar i marken för att simulera klimatförändringarna. Det är dyrt, väldigt dyrt. Här är det gratis, säger skogsforskaren Páll Sigurðsson.

Känner ansvar

– Väldigt många gillar skogen på Island. Siffrorna är anmärkningsvärt höga, men jag tror att vi på något sätt känner oss ansvariga för de tidigare generationer som avbeskogat landet. Jag vet att i alla fall jag gör det, säger skogsforskaren Bjarki Þór Kjartansson.


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Klimat

Rekordsen is: Norra ishavet fortfarande öppet

Hållbara städer

Svårt för kommuner att uppnå hållbarhetsmål
Blommor stadsmiljö

Hållbara städer

Barnens perspektiv förloras när byggtakten ökar
Barn leker med vatten
Klartecken för vanadin-brytning i Skåne

Transport

Svårare för äldre att resa hållbart under pandemin

Relaterade artiklar

Skogsnäringen

Social hållbarhet

Metoo har förändrat skogsbranschens syn på jämställdhet

Gran

Social hållbarhet

Hur har metoo förändrat skogsutbildningarna?

Biologisk mångfald

”Vi har blivit beroende av alldeles för få arter”

Dikade våtmarker

Klimat

Stora utsläpp från dikade våtmarker