Industri & Energi
Bra för hälsan att cykla till jobbet – trots avgaser
Cykelpendling är inte bara bra för klimatet, det ger också hälsovinster – och det även om cykelvägen går längs trafikerade bilvägar. Det framgår av en ny avhandling vid Umeå universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Hälsovinsterna av träning är särskilt stora för den som bor i områden med mycket luftföroreningar. Träning håller tillbaka inflammation som börjar i andningsorganen som föroreningar orsakar, säger Wasif Raza som skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.
I avhandlingen ingår två studier gjorda i Umeå 1990 och 2014, där riskerna för att insjukna och återinsjukna i hjärtsjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt och kärlkramp, samt i stroke, jämförts med hur fysiskt aktiva personerna i studierna är och hur de exponerats för luftföroreningar på lång sikt.
För personer som bodde i ett område med höga halter luftföroreningar var risken att insjukna i så kallade ischemiska hjärtsjukdomar 45 procent lägre om de tränade minst två gånger i veckan. Den effekten syntes inte bland de som bodde i områden med låg grad av luftföroreningar.
En slutsats är att städer bör planeras så att gång- och cykelpendling och fysisk aktivitet på fritiden underlättas. Detta blir extra viktigt i områden med luftföroreningar och mycket biltrafik, framhåller Wasif Raza.
Tidigare har bland annat en studie vid Köpenhamns universitet visat att fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död, även om motionen sker i stadsmiljö med luftföroreningar.