Biologisk mångfald
Blodbrownie ska minska matsvinnet

Blod som livsmedel väcker känslor – men kan samtidigt minska både järnbrist och matsvinn. Vad sägs om en brownie bakad med blod från nötdjur? Produkten testas just nu i butik, och ska bana väg för en mer hållbar matkultur.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I forskningsprojektet ”Blod och rova” har Axfoundation och IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt hur man bättre kan ta hand om råvaror som ofta blir svinn. Först ut är en chokladbrownie där 20 procent av smeten består av blod från nötdjur.
I dagsläget går det mesta av blodet från nötdjur till biogas eller djurfoder, trots att det innehåller höga halter av hemjärn, den form av järn som vi människor lättast tar upp. Det, menar forskarna, gör det lämpligt som livsmedel.
– Vi slänger alldeles för mycket mat. Nästan en tredjedel av all mat som produceras slängs eller går förlorad i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri både ekonomiskt och miljömässigt – och rimmar också illa med god beredskap, säger Emma Moberg, projektledare på IVL i ett pressmeddelande.