Blod som livsmedel väcker känslor – men kan samtidigt minska både järnbrist och matsvinn. Vad sägs om en brownie bakad med blod från nötdjur? Produkten testas just nu i butik, och ska bana väg för en mer hållbar matkultur.

I forskningsprojektet ”Blod och rova” har Axfoundation och IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt hur man bättre kan ta hand om råvaror som ofta blir svinn. Först ut är en chokladbrownie där 20 procent av smeten består av blod från nötdjur.

I dagsläget går det mesta av blodet från nötdjur till biogas eller djurfoder, trots att det innehåller höga halter av hemjärn, den form av järn som vi människor lättast tar upp. Det, menar forskarna, gör det lämpligt som livsmedel.

– Vi slänger alldeles för mycket mat. Nästan en tredjedel av all mat som produceras slängs eller går förlorad i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri både ekonomiskt och miljömässigt – och rimmar också illa med god beredskap, säger Emma Moberg, projektledare på IVL i ett pressmeddelande.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.