Övergödningen under 1900-talet gjorde att blåstången försvann från många skärgårdsområden, men nu är den tillbaka i vissa områden visar en studie från Stockholms universitet.

Att blåstången försvann från många skärgårdsområden, exempelvis Trälhavet norr om Stockholm, noterades vid dykundersökningar under 1960- och 1990-talen.

– Sedan dess har reningen av kväve och fosfor i avloppsvattnet förbättrats, näringshalterna i vattnet har sjunkit och siktdjupet har blivit bättre, berättar forskaren Lena Kautsky.

En studie från Stockholms universitet visar nu glädjande resultat: blåstången i Trälhavet är tillbaka, och det ordentligt.

 – Utbredningen är nu på samma nivå som på slutet av 1800-talet, säger Lena Kautsky. Troligen finns den nu så långt in i skärgården som det är möjligt – längre in är salthalten för låg för att den ska trivas oavsett näringshalt och siktdjup.

Hon tror inte att situationen i Trälhavet är unik, utan speglar många andra platser längs Östersjökusten där utsläppen av kväve och fosfor har minskat de senaste decennierna.

 – De här resultaten visar att när utsläppen minskar och vattenkvaliteten förbättras så tar sig blåstången tillbaka av sig själv. Men det tar tid, poängterar Lena Kautsky i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.