Mat & jordbruk
”Alla beslut måste fattas med hållbarhet som grund”
Vi har tio år på oss att nå de globala målen för hållbar utveckling, men kommer vi att klara det? Det ser onekligen mörkt ut, men det är inte omöjligt. Extrakt har pratat med en av författarna bakom utvärderingen Global Sustainable Development Report 2019.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Genom de 17 globala målen ska följande saker uppnås till 2030: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och lösa klimatkrisen. Två målområden – barns hälsa och skolgång – är möjliga att nå förutsatt att de fortsätter att utvecklas som i dagsläget. Men för övriga områden ser det mörkt ut.
– Alla andra är helt ur spår, säger Eeva Furman, professor vid Finlands miljöcentral och en av de 15 experter som i rapporten Global Sustainable Development Report 2019 har deltagit i utvärderingen om hur arbetet med att uppnå målen går. .
I rapporten betonar experterna att omställning är möjlig ur ett rent vetenskapligt perspektiv, men att situationen är allvarlig. Främst fyra områden som släpar efter: de växande ojämlikheter inom alla länder, förlust av biologisk mångfald, klimat och avfall.
– Dessa fyra försämras hela tiden och det hindrar hela hållbarhetsarbetet eftersom alla områden är så tätt sammanlänkade.
Helhetsgrepp för att lyckas
Några aktörer som har utmärkt sig positivt i hållbarhetsarbetet är företag och städer, säger Eeva Furman.
– Företag och investerare har bidragit till att göra sina sektorer mer hållbara. Investerare har arbetat mycket med klimatkriterier och börjar nu bredda sig även till hållbar utveckling som helhet.
Trots att majoriteten av städerna fortfarande släpar efter ur hållbarhetssynpunkt så finns det förebilder. Två exempel är New York och Helsingfors, de första städerna som frivilligt lämnade en rapport till FN om verkställandet av målen för hållbar utveckling.
– Det gäller att stödja de som vill gå före och vill ha en förändring utan att lämna andra bakom. Det är en svår balansgång, men det är viktigt att visa vad som är möjligt för att få andra att följa efter.
Så, i detta allvarliga läge, vad behöver göras?
– Undvik fokus på enstaka mål. Alla mål hänger ihop och det krävs ett helhetsgrepp för att lyckas.
Bygga upp motståndskraft
En viktig del är enligt Eeva Furman att ändra synen på ekonomi.
– De globala tillgångarna är orättvist fördelade. Ekonomi ska inte vara ett ändamål i sig utan ett medel för att uppnå välmående.
Rent konkret innebär det att alla beslut måste fattas med hållbarhet som grund – på alla nivåer; exempelvis inom städer, stater och företag. Eeva Furman medger att det är svårt men hon har just medverkat vid möten i Finland där man har öppnat upp för nya sätt att tänka om budgetering.
– Vi kan inte längre tänka i departement som vi är vana vid, vi måste utgå från hållbarhetsystemet och se vad som behöver ändras för att nå målen.
Vi måste bygga upp motståndskraft för att möta kommande kriser. Det här kommer inte vara den sista.
Rapporten har rönt stort intresse, bland annat från olika instanser inom EU.
Sedan rapporten släpptes har coronapandemin fått stora konsekvenser globalt. Hur påverkar det hållbarhetsarbetet?
– Vi har insett att det kan komma andra kriser som påverkar oss alla och att vi måste bygga upp motståndskraft för att möta kommande kriser. Det här kommer inte vara den sista.
Ett enklare liv
Hon betonar också att corona har öppnat våra ögon för andra värden.
– Vi vistas utomhus mer nu och respekterar naturen på ett helt nytt sätt. Många har lugnat ner sig och inser att ett enklare liv kan vara behagligt.
Med en alarmerande rapport i ryggen och pågående pandemi – vilket huvudfokus ska prioriteras i hållbarhetsarbetet framöver?
– Att ändra vår relation till naturen, vår användning av naturresurser och att bygga ett nytt sätt att leva – som en del av natursystement.
Hon sätter stort hopp till barn och unga.
– Om vi ger våra barn en möjlighet till att en hållbar livsstil från början så blir det helt naturligt, för dem är det ingen förändring.
De globala målen
De 17 målen antogs i september 2015 av alla medlemsstater i FN. Målen omfattar alla aspekter av mänskligt och planetärt välbefinnande och är en universell uppmaning till åtgärder för att avskaffa fattigdom, skydda jorden, lösa klimatkrisen, främja fred och rättvisa och minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
Global Sustainable Development Report
Global Sustainable Development Report ska genomföras vart fjärde år och rapporten 2019 var den första att publiceras. Rapporten skrivs av en grupp oberoende forskare från olika vetenskapliga discipliner, länder och med jämn könsbalans.
Finlands Expert Panel för Hållbar Utveckling, med Eeva Furman som ordförare, har gjort en nationell tolkning av rapporten.
Rapporten kompletterar en årligt återkommande uppföljning av hållbarhetsmålen och syftar till att överbrygga gapet mellan forskning och policy.