Kemikalier
Förbjudna kemikalier i gratisartiklar
I en analys av gratis reklamartiklar från 47 företag hittade kemikalieinspektionen förbjudna kemikalier i nästan vart femte föremål.
126 artiklar
78 artiklar
28 artiklar
149 artiklar
371 artiklar
20 artiklar
184 artiklar
165 artiklar
38 artiklar
44 artiklar
5 artiklar
55 artiklar
147 artiklar
Trots att svenskarna är bland de bästa i Europa på att återvinna måste vi minska vårt avfall. För att lyckas behöver vi konsumera mindre och hitta bättre system för återvinning av material som exempelvis plast, det menar Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL.
Resurshantering, återvinning och cirkulär ekonomi blir allt viktigare delar i samhället, inte minst för att nå våra miljö- och klimatmål. En växande befolkning och ökad ekonomisk aktivitet har inneburit att jordens resurser förbrukas allt snabbare, och en förbättrad resurshantering är nödvändig. Målet är enligt Naturvårdsverket att inget avfall som kan återvinnas ska deponeras. I dag är avfallshanteringen kommunal och ser därför olika ut i landet. Det är stor skillnad på hur mycket olika kommuner samlar in. Enligt Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet är det bra att någon har samlat ansvar för hushållsavfallet. – Kommunen säkerställer en effektiv logistik. Sedan kan vissa delar, som förpackningar, elektronik, bilar, batterier, vara någon annans ansvar, men då är det viktigt att systemen harmoniserar med varandra så att det blir tydligt vart man ska lämna vad, säger hon.Åsa Stenmarck, avfallsexpert. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Att minska avfallet betyder inte att leva ett sämre liv, utan ett annorlunda liv.– Att minska avfallet betyder inte att leva ett sämre liv, utan ett annorlunda liv. Att få till den förändringen måste också bli det långsiktiga politiska målet. För detta är inte något vi kan lösa snabbt, tillägger hon. En nödvändig del är även att se över konsumtionen så att vi inte köper så många prylar i framtiden. – Det är en del av att vara resurseffektiv. Sen behöver vi också se till att det vi har stannar längre i omlopp, säger Åsa Stenmarck.
Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack, du prenumererar nu på nyhetsbrevet Extrakt.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss.