I helgen la havsforskningsfartyget Tara till vid Kastellholmen i Stockholm. Hon hade kommit från en lång segling där forskarna ombord undersökt plankton, plast och hur klimatförändringarna påverkar haven.
Att plasten i haven påverkar de större havsdjuren, som sköldpaddor och valar, har länge varit känt. Som exempel äter var tredje havsfågel plast i tron att det är föda. Men det är inte de som Taras besättning undersöker.
Forskarna har istället tittat på havets minsta djur, planktonen, och upptäckterna har visat oss en helt ny värld under havsytan.
Tara och forskningen
Expeditionen Tara Oceans tog 35 000 prover under sina fyra år till sjöss. De undersökte plankton som hittades i proverna, och av utvalda prover innehöll hela 85 procent tidigare okända DNA-strängar. Analyserna avslöjade omkring 40 miljoner gener från 35 000 arter, där majoriteten var nya för vetenskapen. Fynden gjorde att teamet för första gången kunde skapa en överblick över planktonens ekosystem, något som ledde till ett
temanummer i tidskriften Science Magazine.

Romain Troublé
Forskarteamet såg också att plast inte var förbehållet de större djuren utan att även plankton hade plastpartiklar i sig, något som innebär att plast letat sig in i hela marina födokedjan.
– Vi vet däremot inte hur plankton eller ekosystemen kan påverkas av plasten, och vi vet heller inte hur plasten till slut bryts ner i naturen, säger Romain Troublé, generalsekreterare för Tara Expeditions.
Havet och klimatförändringarna
Förutom att haven föder en stor den av jordens befolkning, producerar de också hälften av syret vi andas och absorberar en fjärdedel av våra koldioxidutsläpp (se faktaruta). Plankton är en stor del i havets syreproduktion, och hur havets minsta invånare mår påverkar oss alla.
Datan kan användas som en grund för att fortsättningsvis kunna bedöma hur klimatförändringar påverkar ekosystemen. Nu hoppas Tara-teamet kunna nå ut med den nya forskningen under klimattoppmötet COP21 i Paris.
– Vi måste hitta andra sätt att prata om klimatförändringarna, och vi vill ge havet en röst. Vi behöver utbilda, skapa lagar och förändra normer. Att förändra framtiden tar tid, och det kommer inte att vara bättre om tio år oavsett vad som händer i Paris. Men det skulle kunna bli bättre mot andra halvan av århundradet om vi jobbar för det, säger Romain Troublé.