Flyg och båt beräknas stå för 40 procent av utsläppen 2050

Om inga åtgärder vidtas beräknas den globala flygsektorn och sjöfarten stå för 40 procent av alla koldioxidutsläpp år 2050, enligt en rapport framtagen av Europeiska miljöbyrån.
Flyg och båt beräknas stå för 40 procent av utsläppen 2050
Flyget står för 4-5 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Flyget till badstränderna i Sydostasien orsakar mer än 200 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med den svenska fjällresan. Foto: Elena Elisseeva / Mostphotos

Enligt en ny rapport av Europeiska miljöbyrån EEA kan flyg och båt ensamma stå för nästan hälften av de europeiska utsläppen 2050. En av utmaningarna som transportslagen står inför är att tekniken, infrastrukturen och arbetsmetoderna är svåra att ändra på. Det är svårt att minska utsläppen, och flygplanens och fartygens långa livslängd fördröjer övergången till renare teknik.

Samtidigt missgynnar de även mer hållbara alternativ. Hamnar och flygplatser kräver stora investeringar, vilket minskar incitamenten för att gå över till renare transportalternativ. Även skattesubventioner och forskningsbrist kring alternativa bränslen fördröjer övergången.

I rapporten menar EEA att regeringar har en mycket viktig roll för att stödja forskning, vara drivande för att ta fram nya standarder och subventionera ny teknik.

Läs rapporten här

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.