Varje svensk slänger i genomsnitt åtta kilo textiler i soporna varje år. Att återvinna dem i stället för att producera nytt skulle ge stor miljönytta, visar en livscykelanalys gjord av forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Men än så länge finns bara enstaka exempel på textilfiberåtervinning som fungerar.

De textiler vi slänger går till förbränning, så de utnyttjas åtminstone till att producera fjärrvärme. Men nyproduktion av textiler är många gånger en mycket miljöskadande process och skulle vi i stället kunna återvinna textilfibrerna finns mycket att vinna. – Miljönyttan av återvunnen textil är helt beroende av att den återvunna textilen leder till minskat behov av helt nya textiler. Återvinns textil till isoleringsmaterial är miljönyttan betydligt lägre än om de återvinns till ny textil, säger David Palm, forskare på IVL i ett pressmeddelande. Men i dagsläget finns det bara enstaka exempel på fungerande textilfiberåtervinning. David Palm nämner polyesteråtervinning i Japan. I Sverige testas cellulosaåtervinning i pilotskala, men resultatet återstår att se. IVL:s livscykelanalys är en del av Naturvårdsverkets arbete med att få våra textilsopor att användas på ett bättre sätt än idag. Förhoppningen är att teknikutveckling snart ska göra det möjligt med återvinning av textilfibrer. Det skulle bland mycket annat minska problemen med stor vattenanvändning vid odling och utsläpp av gifter från textilproduktionen.

Läs mer här (www.naturvardsverket.se)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Anna Brismar skriver:

    Hej!

    Intressant artikel och jag vill gärna bidra med några uppdateringar!

    Tekniken för textilfiberåtervinning för bomull -och viskostextilier finns idag, vilken utvecklats av Re:newcell vid Greenhouse Labs på KTH i Stockholm. Metoden är nu testad i labbmiljö med goda resultat; det som återstår idag är att skapa samarbetsavtal mellan olika aktörer (både uppköpare av textilfibermassan och säljare av begagnade textilier. ) Även mängden begagnade textilier som går att få tillgång till är tillräckliga.

    Detta visar en färsk konsultstudie som genomfördes hösten 2013 (av Green Strategy’s konsult Anna Brismar, undertecknad) och som nyligen offentliggjordes på Green Strategy’s hemsida: http://www.greenstrategy.se/textil-fiber-atervinning-sverige-renewcell/. Rapporten går att ladda ned i sin helhet från denna nyhetsartikel. Läs gärna!

    Vänliga hälsningar,

    Anna Brismar

    Fil. Dr, Hållbarhetskonsult
    Green Strategy
    http://www.greenstrategy.se