Avverkning godkänns trots hotad fågel

Skogsstyrelsen förbjöd fem skogsägare i Hälsingland att avverka skog där lavskrikan finns. Det var fel, enligt en dom från Mark och miljödomstolen i veckan.
Avverkning godkänns trots hotad fågel
Lavskrikan är en brungrå fågel som trivs i gammelskog. Den är nära hotad i Sverige, men är livskraftig i andra länder. Foto: Mostphotos / Lennart Hansson

Nu upphäver domstolen Skogsstyrelsens tidigare beslut om att markägarna inte får avverka skog på grund av den hotade fågelarten. Beskedet från Mark och miljödomstolen handlar däremot inte om lavskrikan, utan om att beslutsprocessen inte gått rätt till.

Enligt Skogsstyrelsens beslut skulle ingen av de fem skogsägarna få ersättning för förlorade intäkter. Domstolen menar att Skogsstyrelsen både skulle tagit hänsyn till egendomsskyddet och naturvårdsintresset, och underrättat Länsstyrelsen om den anmälda avverkningen. På det sättet skulle skogsägarna fått dispens eller eventuell ersättning för marken.

I intervjuer med Sveriges Radio hade både markägaren Per-Olof Löfgren och Skogsstyrelsen hoppats att domen skulle fokusera mer på fågelns bevarandestatus.

– Domstolen fokuserar på den formella hanteringen av ärendet och ger inte den vägledning vi hoppats på vad gäller lavskrikans bevarandestatus, säger naturvårdsspecialisten Tove Thomasson på Skogsstyrelsen.

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.