Banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor står för nästan hälften av butikens svinn av frukt och grönt. Det visar en studie från Karlstads universitet.

Idag kostar matsvinnet samhället mycket i både miljö och ekonomi. "Med en ökande befolkning måste alla aktörer i samhället - företag, myndigheter och privatpersoner - bli bättre på att hantera livsmedel för att minska mängderna som slängs", skriver Karlstad universitet i ett pressmeddelande. - För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i pressmeddelandet. I studien har forskare analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora butiker utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan och kommit fram till att sju frukt- och gröntkategorier orsakar den största delen av svinnet i alla tre kategorier. En kostnads-nyttoanalys visade att en tio-procentig minskning av frukt och grönt skulle kunna finansiera dubbla tiden för personal att arbeta med svinnreducerande åtgärder. Läs artikeln här