Trä i vår omgivning ökar välbefinnandet

Byggnader, möbler och väggar av trä får oss att må bättre, visar forskning. Förutom bättre inomhusklimat gör trä också att sjuka blir friska fortare.
Trä i vår omgivning ökar välbefinnandet Vi upplever trä både som varmare och behagligare att ta och gå på. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos.

Trä får oss att må bra. Det är en av slutsatserna i det nyligen avslutade europeiska forskningsprojektet Wood2New. Finska forskare vid Aalto-universitetet som har deltagit i projektet har med hjälp av värmekameror kunnat visa hur trä suger upp fukt från till exempel duschen eller en kokande kastrull. När luften blir torrare avger träet fukten igen.

Förutom att träet binder och lagrar koldioxid och kan återvinnas har forskarna i projektet visat att boende upplever materialet som varmare än andra material. Preliminära forskningsresultat tyder på att patienter som är inlagda på sjukhus snabbare blir friska om de kommer i kontakt med trä.

– Trä uppfattas som naturligt och möbler i trä blev de mest uppskattade, träets lugnande egenskaper, bättre akustik och bättre luftkvalitet bidrar. Trä i vårdmiljön rekommenderas av 90 procent av de tillfrågade, men det gäller att undvika fogar som samlar damm, säger Yrsa Cronhjort, arkitekt och koordinator för Wood2New, Aalto-universitetet i Finland.

Förutom finska Aalto-universitet deltog partners från sex länder, inklusive Linköpings universitet.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.