Torskfisket i östra Östersjön måste minska

Torskbestånden är på väg ner. Forskarna är osäkra på varför men tror att en av orsakerna kan vara brist på föda. I nya rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet (ICES) bör fiskekvoterna minskas med mer än hälften.
Torskfisket i östra Östersjön måste minska Foto: Roberts Ratuts/Mostphotos

– Det finns inte tillräckligt med mat för torsken där den befinner sig. Torsken äter mest sill och skarpsill, och om det inte finns tillräckligt med föda så blir konditionen dålig, säger Massimiliano Cardinale, forskare på SLU och svensk representant i ICES, till Sveriges Radio.

Östersjöns syrefria bottnar eller fiskemetoder tror forskarna kan vara några av anledningarna till varför bestånden går ner.

Forskarnas råd är dock osäkra. Det finns nämligen problem med den modell som idag används för att uppskatta beståndsstatus. Osäkerheten innebär därför att man bör vara mer försiktig när det gäller uttag av torsk. Rådet för torsk i östra Östersjön 2015 är därför 29 000 ton istället för de 70 000 ton som gäller för 2014.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.