Tjernobyls ödeland får solkraftverk

Området i Ukraina där kärnkraftverksolyckan inträffade ska åter producera el. Kinesiska företag investerar nu i solpaneler för nio miljarder kronor. Bygget väntas börja i år.
Tjernobyls ödeland får solkraftverk Staden Prypjat som ligger nära kärnkraftverket Tjernobyl är i dag en ödezon som övergavs efter olyckan. Foto: Mostphotos

Två kinesiska företag planerar att bygga ett 2500 hektar stort solkraftverk på en gigawatt söder om kärnkraftverket Tjernobyl. Ukrainska tjänstemän säger att företagen kommer att investera uppemot nio miljarder kronor. I ett pressmeddelande säger de kinesiska företagen att de kommer att börja bygga i år.

– Marken är billig och det finns gott om sol vilket borgar för en solid grund för projektet. Dessutom är de elektriska överföringsanläggningarna redo att återanvändas, säger Ostap Semerak, ukrainsk kabinettminister till The Guardian.

Tjernobyls kärnkraftverks reaktor fyra exploderade 1986 och spred radioaktivt avfall. Området har sedan dess till stora delar varit utrymt.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.