Oslo förbjuder tillfälligt dieselbilar

I dag inför Oslo ett förbud mot att köra dieselbil på stadens kommunala vägar. Orsaken är akut hälsofarliga luftföroreningar på grund av det kalla och stilla vädret. Den som trotsar förbudet riskerar böter på 1500 norska kronor.
Oslo förbjuder tillfälligt dieselbilar Kommunen uppmanar folk att åka kollektivt, jobba hemifrån eller samåka i bilar som inte drivs av diesel under de dagar då förbudet råder. Foto: Mostphoto

Från och med klockan 06:00 i morse gäller det tillfälliga förbudet. Det gäller dieselbilar eftersom de har högt utsläpp av kvävedioxid, det ämne som nu finns i hälsoskadliga mängder i luften. Två betydande orsaker är avgaser och vedeldning i kombination med väderläget. Det är kallt och vindstilla vilket gör att det kommer in lite ny luft till Oslo. Barn och vuxna som tillhör riskgrupper uppmanas att hålla sig inomhus.

– Vi står inför en period med hög luftförorening. Måndag och tisdag väntas kallt väder med lite vind vilket sannolikt medför höga avgasföroreningar i stora delar av staden. Som prognoserna ser ut i dag kan dieselförbudet gälla fram till torsdag men det kan ju ändra sig, sa Alise Davidsen, företrädare för Oslo kommun till tidningen VG.

Kommunen uppmanar folk till att åka kollektivt, jobba hemifrån eller samåka med någon som inte har dieselbil.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.