Oljebolag: Elbilar stoppar inte efterfrågan på fossila bränslen

Fler elbilar kommer inte att minska efterfrågan på bensin och diesel. Det menar oljebolaget BP som förutspår att Asiens växande medelklass kommer att köpa fler bilar med förbränningsmotorer.
Oljebolag: Elbilar stoppar inte efterfrågan på fossila bränslen Bilismen är långt ifrån fritt sitt beroende av fossila bränslen, enligt BP. Foto: Mostphotos

År 2035 kommer antalet elbilar att öka från dagens en miljon till 100 miljoner, förutspår världens tredje största oljebolag BP. Trots fler elbilar och ökad användning av förnybara energikällor kommer oljebolagen inte påverkas, menar de.
– Det handlar om att två miljarder människor, de flesta av dem i Asien, kommer att bli medelklass och kunna köpa sin första bil och det driver upp efterfrågan på olja, säger Spencer Dale, chefekonom på BP till The Guardian.

BP tror att efterfrågan på olja kommer att öka till mitten på 2040-talet, ungefär samtidigt som Internationella energirådet (IEA) förutspår. Andra, som BP:s konkurrent Shell, tror att det kommer att ske mycket tidigare än så. Shell har talat om att toppen kan nås redan om fem år.

BP:s rapport får kritik från bland andra Greenpeace.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.