Norska staten i rätten för oljeborrning

Norsk domstol tar upp en stämningsansökan mot regeringens beslut att borra efter mer olja. Frågan rör en paragraf i norsk grundlag som säger att mångfalden ska bevaras.
Norska staten i rätten för oljeborrning Tillstånden för borrning gäller i Barents hav i Arktis, ett område som norska staten för första gången på 20 år delat ut tillstånd för. Foto: Mostphotos

Det är miljöorganisationerna Natur og ungdom och Greenpeace Norge som i oktober förra året stämde norska staten. Nu har Oslo tingsrätt beslutat att ta upp ärendet den 13 november.

I stämningen menar organisationerna att regeringens beslut att tillåta provborrning efter olja strider mot en skrivning i grundlagen från 2014. Den säger att alla har rätt till en natur där mångfald bevaras och naturens resurser ska tillvaratas för kommande generationer.

Vad som händer med provborrningarna i Arktis i väntan på rättegången är osäkert. Varken regeringen eller oljebolagen har lämnat besked.

Paragraf 112 i norska grundlagen:
Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.