Mindre miljögifter i bröstmjölk i Sverige

Andelen organiska gifter i förstföderskors bröstmjölk har minskat under senaste 20 åren. En långtidsstudie visar att Sveriges ansträngningar att minska hälsofarliga kemikalier lyckats.
Mindre miljögifter i bröstmjölk i Sverige De flesta gifterna har minskat rejält men bröstmjölkens innehåll av vissa kemikalier ökar. Foto: Mostphotos

Livsmedelsverkets studie har pågått sedan 1996 och visar att mängden miljögifter i bröstmjölk minskat rejält jämfört med för 20 år sedan bland förstföderskor i Uppsala.

”Glädjande nog utsätts unga kvinnor för mindre mängder av bland annat PCB, dioxiner, och de högfluorerade ämnena PFOS och PFOA nu än tidigare. Halterna har sjunkit i medeltal 3-4 gånger jämfört med när undersökningarna startades”, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket menar att Sveriges insatser för att minska hälsofarliga kemikalier i vår omgivning gett resultat. Bland annat hjälpte studien till att upptäcka att kemikalier från brandövningar hade läckt ner i dricksvattnet.

2 kommentarer:

  1. Kommentar från Björn 12 november 2016:

    ”Halterna har sjunkit i medeltal 3-4 gånger jämfört med när undersökningarna startades” ?

    En ”halt” kan väl inte sjunka med mer än 1 gånger ursprungsvärdet för då är det 0?

  2. Kommentar från Hillevi 24 november 2016:

    Tack Björn för att du påtalar sådana skrivfel (”journalistmatte” som det heter på Avigsidan). Antagligen var halten 3-4 ggr högre för 20 år sedan – när jag ammade mina barn :-(.. Någon som vet?

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.