Mager torsk i Östersjön

Torsken i Östersjön mår allt sämre. En ny studie visar att torskens försämrade hälsoläge beror på mindre föda och syrebrist.
Mager torsk i Östersjön Torskens huvudsakliga föda, skarpsillen, har minskat i de områden där torsken håller till. Det kan vara en av anledningarna till att torsken mår allt sämre, tror forskarna.Foto: Roberts Ratuts/Mostphoto

Försämringen i torskens kondition, kroppsvikt i förhållande till längd, har observerats sedan mitten på 1990-talet och debatterats flitigt då det får konsekvenser både för fiskenäringen och det ekologiska systemet.

En forskargrupp ledd av SLU:s institution för akvatiska resurser visar nu att syrebrist och sämre tillgång på föda kan förklara torskens dåliga kondition.
– Skarpsill är torsken huvudsakliga fiskföda och det beståndet har minskat i de områden där torsken nuförtiden finns. Vi ser också en femfaldig ökning av syrefattiga områden, vilket minskar mängden bottenlevande bytesdjur, säger Michele Casini, professor vid institutionen för akvatiska resurser.

För att säkra det framtida torskfisket är det enligt forskarna viktigt att minska tillförseln av näringsämnen i Östersjön för att dämpa övergödningen och motverka syrebrist.
– Förslagsvis bör vi kanske begränsa fisket på pelagiska arter som skarpsill i torskens utbredningsområde om torsken inte ska fortsätta att svälta, säger Michele Casini.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.