Kvinnor riskerar sjukdomar av boskap i staden

Bakteriesjukdomen brucellos kan smittas från djur till människa. Ny forskning visar att kvinnor i utkanten av städer i Centralasien löper särskilt stor risk.
Kvinnor riskerar sjukdomar av boskap i staden Småskalig djurhållning följer alltmer med när människor flyttar in till städer som här i Kazakstan. Foto: Mostphotos

Brucellos beskrivs av världshälsoorganisationen WHO som en bortglömd sjukdom som smittar från djur till människor. Ny forskning från Elisabeth Lindahl-Rajala vid SLU visar dock att särskilt kvinnor i utkanten av städer i Centralasien är i riskzonen. Hon har undersökt brucellos hot mot folkhälsan i Tadzjikistan. Kvinnorna får ofta mjölka korna och ha hand om nyfödda kalvar och kommer därmed i kontakt med de smittade djuren.

– Vi har funnit att många kor, får och getter i huvudstaden Dusjanbe är infekterade med Brucella-bakterier. Vi visar också att konsumtion och handel med opastöriserade mjölkprodukter är vanlig i staden, vilket kan utgöra en stor risk för folkhälsan, säger Elisabeth Lindahl-Rajala i ett pressmeddelande.

I Sverige utrotades brucellos på 50-talet genom vaccinering och genom lagstiftning på att mjölk skulle pastöriseras.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.