Jordbruket största hotet mot biologisk mångfald

Klimatförändringarna är inte det största hotet mot biologisk mångfald. Skogsavverkning och jordbruk är ett betydligt större hot, visar en ny studie.
Jordbruket största hotet mot biologisk mångfald Geparden är en av de över 5000 arter som hotas av jordbruksnäringen.Foto: Beatrice Rindevall

Forskare har undersökt vad som utgör det största hoten mot den biologiska mångfalden. I projektet tittade man på nästan 8700 hotade och nära hotade arter som är rödlistade enligt internationella naturvårdsunionen, IUCN.

Dessa arter ställde man mot elva olika hot, som överexploatering, jordbruk, stadsutveckling, sjukdom, föroreningar, förändringar i ekosystemet, klimatförändringar, mänsklig störning, transporter och energiproduktion.

Bland annat såg man att överexploatering, där bland annat skogsavverkning, jakt och fiske ingår, utgör ett stort hot för 3 av 4 av de rödlistade arterna. Jordbruket hotar ensamt över 60 procent av arterna.

Studien visar att klimatförändringar orsakade av människan endast påverkar en femtedel av arterna. Enligt forskarna bakom studien är det därför viktigt att inte arbetet med klimatförändringar överskuggar de mer akuta prioriteringarna för att bevara den biologiska mångfalden.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.