Havsnivåhöjningar stoppar svenskt bostadsbygge

Regeringen hejdar Vellinge kommuns detaljplan för ett lägenhetsbygge i Skanör. Länsstyrelsen menar att kommunen inte tagit hänsyn till framtida vattenhöjningar.
Havsnivåhöjningar stoppar svenskt bostadsbygge Vid högvatten når redan vattnet fram till fastigheter i Skanör. Kommunen har planer på att bygga skyddsvallar. Foto: Mostphotos

Vellinge kommuns detaljplan för nya bostäder vid Axelssons torg i Skanör stoppades av Länsstyrelsen redan 2015. Kommunen överklagade men får nu ytterligare ett nej. Det viktigaste skälet är framtida höjningar av havsnivån som utgör en översvämningsrisk, rapporterar Sydsvenskan. Ett stort behov av nya bostäder är inte skäl nog att godkänna detaljplanen, menar regeringen. Bygget läggs därmed på is tills vidare.

Den svenska havsnivån stiger snabbare än i övriga världen. Genomsnittet i hela världen är en höjning med 3,1 millimeter per år. I Sverige har den de senaste 20 åren ökat med 4,1 millimeter per år.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.