Hård forskarkritik mot Greenpeace

”Det gyllene riset” kan hindra synskador och blindhet för hundratusentals barn årligen. Men spridningen av riset hotas på grund av motstånd och vilseledande kampanjer från Greenpeace, skriver nu forskare.
Hård forskarkritik mot Greenpeace Vitt ris jämfört med det gyllene riset.Foto: IRRI Photos (CC BY-NC-SA 2.0) http://bit.ly/1hYHpKw

Det som är unikt med det så kallade gyllene riset är dess förmåga att bilda ämnet betakaroten, som i våra kroppar sedan ombildas till A-vitamin. I fattiga länder är A-vitaminbrist ett utbrett problem då tillgången till livsmedel där betakaroten förekommer naturligt, exempelvis kött och grönsaker, är begränsad.

Brist på A-vitamin kan ge kroniska synskador och blindhet. För att framställa de gyllene riset används genteknik, vilket ligger bakom Greenpeaces avståndstagande.

Forskarna Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet och Jens Sundström, docent i växtfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, anklagar nu Greenpeace för att försvåra för fattiga människor.

”Ända sedan Greenpeace släppte kärnkraften som kampanjämne under 1990-talet, har de använt genmanipulerade grödor som kampanjområde och kassako”, skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

Torbjörn Fagerström och Jens Sundström är inte de enda forskarna som är har reagerat på Greenpeace agerande angående genmanipulerade grödor. I juni skrev 110 nobelpristagare i fysik, kemi och fysiologi eller medicin ett brev riktat till Greenpeace, FN och regeringar världen över där de anklagar miljöorganisationen för att ”ha vilselett allmänheten angående [bioteknikens inom jordbruket] risker, fördelar och betydelse, samt understött brottsliga handlingar där godkända fältförsök och forskningsprojekt har blivit förstörda”.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.