Fler växter minskar koldioxidkrisen

Varmare klimat och mer koldioxid i luften har gett oss fler växter på jorden. Det har gjort att en ytterligare ökning av koldioxid i atmosfären bromsats av något.
Fler växter minskar koldioxidkrisen Foto: Mostphotos

Ökningen av koldioxid i atmosfären har mellan 2002 och 2014 pausats något, enligt ett internationellt forskarlag i tidskriften Nature Communications. Växterna har ökat sin konsumtion av koldioxid och sett till att ökningen inte har blivit så allvarlig som förväntat.

Forskarna har studerat satellitbilder, mätt i marken och atmosfären för att komma fram till resultaten. När halterna av koldioxid har ökat och lufttemperaturen stigit har fler växter kunnat växa. De har i sin tur omvandlat mer koldioxid.

– Tyvärr är den här ökningen inte i närheten av tillräcklig för att stoppa klimatförändringarna, säger forskaren Trevor Keenan, vid Lawrence Berkeley National Laboratory, som ledde studien till The Guardian.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.