Ett steg närmre billigare elbilar

För att kunna skala upp elbilanvändningen behöver dagens batterier ersättas med både säkrare och billigare batterier. Nu har Uppsalaforskare tagit fram ett material inom en klass av polymerer som inte provats tidigare.
Ett steg närmre billigare elbilar Andelen fossila bränslen i trafiken är hög. Knappt 90 procent av det bränsle som i dag används till vägtransporter är av fossilt ursprung.Foto: Kasto80 / Mostphotos

Litiumbaserade batterier har högst energiinnehåll av alla återuppladdningsbara batterier, och är därför en lovande energikälla för elektriska fordon. Den flytande elektrolyten i litiumbatteriet driver däremot upp kostnaden och är dessutom kemiskt instabil, vilket innebär en säkerhetsrisk. Uppsalaforskare har nu kommit ett steg på vägen mot bättre teknik, med nya material som kan driva ner kostnaden.

– De här materialen är dessutom mycket lättare att arbeta med rent kemiskt och kan därför öppna upp ett helt nytt fält av materialutveckling för bättre, mer hållbara och säkrare batterier. Våra prototypbatterier kan laddas upp och ned stabilt under lång tid vid rumstemperatur, vilket är unikt för de här fasta elektrolyterna, säger Daniel Brandell, en av forskarna bakom studien.

Det återstår däremot en del utvecklingsarbete innan tekniken kan implementeras i kommersiella batterier . Bland annat behöver forskarna säkerställa att materialen är mekaniskt stabila över längre tid. Studien publiceras i senaste numret av Journal of Power Sources.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.