Domstol kräver renare luft i Storbritannien

Regeringens plan för att tackla luftföroreningar duger inte. Det anser domstolen i Storbritannien som säger att planen är olaglig och inte tillräcklig. Nu måste åtgärder tas på kortast möjliga tid.
Domstol kräver renare luft i Storbritannien Dussintals städer i Storbritannien måste nu få lägre halter av kvävedioxid i luften på "kortast möjliga tid". Foto: Mostphotos

Regeringen i Storbritannien måste förbättra luften i landet snarast eftersom den nuvarande planen för utsläppshantering inte uppfyller lagen. Det meddelade domstolen High Court i London i går. Fallet rör nivåerna av kvävedioxid i luften, en gas som främst orsakas av fordonstrafiken, särskilt av dieselmotorer. Rätten slår också fast att regeringen har förlitat sig på alltför optimistiska utsläppsschabloner.

Organisationen ClientEarth tog fallet till domstol och menade att regeringens nuvarande lagar bortser från många lösningar och i stället fokuserar på att spara pengar, något som domstolen höll med om.

I april förra året förlorade regeringen ett liknande mål i Storbritanniens högsta domstol. Regeringen tog då fram den nuvarande planen som alltså också anses otillräcklig. Regeringen meddelar att de inte tänker överklaga den nya domen.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.